Zilele Andreiene 2019: părintele profesor Dorin Oancea, omagiat la 70 de ani

744

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început marți, 26 noiembrie, manifestările academice intitulate „Zilele Andreiene”. Principalul eveniment din cadrul programului a fost omagierea părintelui profesor Dorin Zosim Oancea, ajuns la vârsta de 70 de ani.

Profesori de Teologie de la universități din țară și din străinătate, cadre didactice de la facultatea sibiană, teologi, studenți și preoți au venit să-l omagieze pe cel care le-a fost dascăl de Istoria și Filosofia Religiilor, coleg de catedră, colaborator în programe de cercetare, prieten sau apropiat. În capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu a fost oficiat un Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a binecuvântat acest moment deosebit din viața vechii academii teologice și a elogiat la final personalitatea academică și duhovnicească a părintelui Dorin Zosim Oancea.

„Prietenia noastră cu părintele profesor Dorin Oancea a început în anii studenției și s-a prelungit apoi și iată că acum a reușit să mă prindă din urmă, pentru că am trecut pragul de 70 de ani cu doi ani în urmă. Cinstea pe care Biserica, Mitropolia Ardealului și Facultatea de Teologie din Sibiu v-o aduce este tocmai aceasta de a fi omagiat tocmai în această perioadă închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Vă aducem în dar dragostea noastră frățească pe care am împărtășit-o în timpul acesta rânduit de Dumnezeu a-l petrece împreună”, a spus ierarhul.

Manifestarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu”, unde conducerea facultății, cadre didactice și profesori invitați din străinătate au adus cuvinte de elogiere a activității academice și preoțești a părintelui Dorin Zosim Oancea. Au adus cuvinte de apreciere decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, episcopul emerit evanghelic Christoph Klein, prof. dr. Adolf Martin Ritter de la Universitatea din Heidelberg, Germania,  prof. dr. Basilius Bert Groen de la Universitatea din Graz, Austria, dir. Dr. Johannes Oeldemann de la Institutul Ecumenic „Johann-Adam Mohler” din Paderborn, Germania.

 În cadrul evenimentului a fost lansat volumul omagial dedicat părintelui Dorin Zosim Oancea, intitulat „Meeting God in the Other”. Prezentarea volumului omagial a fost făcută de lect. dr. Alina Pătru, urmașul la catedră al părintelui Dorin Zosim Oancea.

Libertatea în Hristos

În cuvântul său de răspuns, părintele Oancea le-a mulțumit tuturor pentru organizarea acestui moment de sărbătoare, a evocat personalitățile teologice și academice marcante pentru destinul său și a vorbit despre ținta libertății în Hristos pe care fiecare creștin trebuie să o aibă.

„Gândirea mea, și cred că a noastră, în general, întotdeauna înclinând cumva ceva mai grăbit spre utopic, a crezut că acest deziderat al libertății depline în Hristos se poate realiza cu ușurință și nu este deloc așa. Am învățat între timp că libertatea în Hristos se câștigă prin smerenie și strădanie multă și că uneori trebuie să ocolești obstacolele, alteori trebuie să le dărâmi și alteori pur și simplu să accepți că nu pot fi depășite, cel puțin în acel moment. Însă, rămâne această credință și am încercat întotdeauna în calitate de cadru didactic, de profesor, și-n calitate de conducător al facultății să transmit studenților, apoi colegilor mei, ideea aceasta că, în ciuda slăbiciunii noastre inerente umanului post-paradisiac, există o libertate în Hristos pe care nu avem niciodată voie să o trecem doar într-o listă de câștiguri”, a spus părintele Dorin Zosim Oancea.

Prima zi a Zilelor Andreiene 2019 s-a încheiat cu o sesiune de comunicări științifice. Părintele Dorin Zosim Oancea a susținut un discurs festiv intitulat „Dinamica teocosmică a comunității rurale”, iar invitații evenimentului au prezentat lucrări precum: „Sfântul Dionisie Areopagitul, un constructor de punți ecumenice” (prof. univ. dr. Adolf Martin Ritter), „Traducerea Dogmaticii Părintelui Dumitru Stăniloae în limba germană- o experiență teologică” (prof. univ. dr. Hermann Pitters), „Satul românesc în era informațională. Oportunități și provocări pastorale” (pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja), „Elite ale comunității sătești de altădată-ținutul Branului” (pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr).

Zilele Andreiene 2019 continuă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu miercuri, 27 noiembrie, cu simpozionul doctoranzilor.