Zilele Culturii Ortodoxe la Micăsasa, județul Sibiu

563

Comuna Micăsasa, județul Sibiu, a fost în sărbătoare. Duminică, 28 octombrie, creștinii ortodocși din localitate au participat la un spectacol desfășurat sub genericul „Zilele Culturii Ortodoxe”, organizat de Parohia Ortodoxă Micăsasa și Primăria Comunei Micăsasa, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul nostru”.

Rămăseseră mai puțin de 20 de minute până la ora stabilită pentru începerea spectacolului și în sala Căminului Cultural din localitate erau doar o mână de oameni. Părea incredibil, căci numai artiștii ce-și anunțaseră prezența erau vreo 80 la număr. Când a apărut, însă, preotul Gheorghe Oprea, parohul bisericii ortodoxe din localitate, am înțeles. „Adunarea” se striga, de fapt, în fața bisericii ortodoxe din centrul comunei. Acolo, așteptau deja elevii Școlii Gimnaziale „Corneliu Păcurariu” Micăsasa, părinții lor, dar și o mulțime de săteni. Copiii, micii artiști, îmbrăcați în costume populare alb/negru, cu tricolorul la brâu și în piept. Băieții, mai înalți, țineau cu mândrie steaguri tricolore. Povesteau, făceau ultimele retușuri ținutei, fără nimic din gălăgia cumva specifică unor astfel de momente.

Exact la ora stabilită, au început să bată clopotele bisericii ortodoxe. Acesta a fost semnalul. Într-o clipită, toți cei prezenți s-au dat deoparte, făcând loc membrilor Fanfarei Țărănești din Rupea, județul Brașov, să deschidă alaiul ce avea să pornească mai apoi spre căminul cultural. Când clopotele au încetat, fanfara a început să cânte. „Treceți, batalioane române, Carpații!”. S-au aliniat în urmă-le pruncii cei faini, apoi artiștii adulți. Patru preoți – Gheorghe Oprea (Micăsasa), Marius Custelcean (Mediaș), Ioan Mărie (Chesler) și Dumitru Balu (Țapu) –au însoțit alaiul, care creștea văzând cu ochii, căci, la porți, tot alți și alți săteni ieșeau grăbiți, alăturându-i-se. Sub razele soarelui de sfârșit de octombrie, oamenii zâmbeau. Și fanfara cânta, amintind vremuri care-au fost și dând o notă solemnă momentului. În fața căminului cultural, alaiul s-a oprit. Fanfara s-a aliniat, continuând să cânte. Oamenii au intrat, iar sala s-a umplut în doar câteva minute.

Rugăciune și tradiții

Pe scenă, preoții rostesc o rugăciune de binecuvântare. Se face liniște. Apoi, Sorin Vasile Popa, primarul comunei Micăsasa, le vorbește celor prezenți, în câteva cuvinte, despre Marea Unire din 1 Decembrie 1918, sub semnul Centenarului fiind pusă și manifestarea de azi. Elevi ai Școlii Gimnaziale „Corneliu Păcurariu” din localitate sunt protagoniștii primelor momente ale spectacolului. O șezătoare ca pe vremuri, cântec și joc. Apoi, o scenetă cu tematică istorică și un grupaj de cântece patriotice. Emoții, și pe scenă, și în sală. Oamenii aplaudă, încurajându-și pruncii. Grupul vocal al adulților din parohia ortodoxă, coordonați de preotul-paroh, cântă și ei. Sunt vizibil mai emoționați decât pruncii. Sala cântă cu ei.

Ansamblul Folcloric „Ardealul” al Casei de Cultură a Studenților Sibiu aduce veselie și tropot, prin dansurile ritmate, impecabil executate, pe micuța scenă din Micăsasa. Solistul ansamblului, Radu Goța, cântă și-i îndeamnă pe spectatori la joc. Urcă pe scenă Fanfara Țărănească din Rupea. Sunt 12 bărbați, îmbrăcați în alb, cu ițari de pănură și cămăși albe, de in, vechi de pe vremea bunicilor. Pe cap, au o pălărie neagră și, la gât, un fel de eșarfă neagră, înflorată, cu ciucuri la capete, port specific zonei din care vin. Aceeași eleganță în interpretare, aceeași solemnitate jucăușă, cumva. Cântă cu o ușurință incredibilă, vorbindu-și din priviri, fără nici un mușchi tresărindu-le pe chip. Nu-i loc de bis, că s-ar cam cere…

După aproape trei ore, spectacolul se apropie de final. Corala „Gheorghe Șoima” a Protopopiatului Ortodox Român Mediaș își deschide repertoriul cu imnul României. Sala, în picioare, cântă la unison. Apoi ascultă, înmărmuriți, povestea lui Constantin Brâncoveanu și a martiriului său, dar și câteva cântece bisericești și patriotice. Și, dacă spectacolul a fost deschis de cuvintele primarului, nu se poate încheia altfel decât cu cele rostite de părintele protopop Ovidiu Ioan Găban, din Mediaș. Cuvinte de apreciere și mulțumire pentru toți cei care au făcut ca această zi să fie cu adevărat una de sărbătoare, o „liturghie după Liturghie”, cum spunea părintele, așezată cu adevărat sub semnul unui crez care, de altfel, a fost însemnat pe scenă de către organizatori: „Nimic fără Dumnezeu!”.

O zi deosebită, cu oameni deosebiți, menită a întări încrederea că ziua de mâine a țării se află pe mâini bune, atâta timp cât fiecare pas, fiecare gest, fiecare clipă a vieții noastre va sta, vertical și statornic, sub semnul credinței ortodoxe.

Manifestări și în alte parohii

Zilele Culturii Ortodoxe este o manifestare inițiată la Mediaș în anul 2016 de către Protopopiatul Ortodox Român Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul nostru” Mediaș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La inițiativa părintelui protopop Ovidiu Ioan Găban, începând cu acest an, manifestarea va fi găzduită de parohii din mediul rural de pe cuprinsul Protopopiatului Ortodox Român Mediaș. A fost, în 28 octombrie, la Micăsasa, urmând ca duminică, 4 noiembrie 2018, un eveniment cultural similar să se desfășoare la Slimnic.

Autor: Camelia Stârcescu