Zilele Culturii Ortodoxe la Slimnic, județul Sibiu

729

În comuna Slimnic, județul Sibiu, a fost zi de mare sărbătoare duminică, 4 noiembrie, când la Parohia Slimnic I au fost organizate manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi au fost incluse, totodată, în programul Zilelor Culturii Ortodoxe „O comunitate, 10 ani de la sfinţire, 100 de ani de la Unire”.

Manifestările au fost organizate când s-au împlinit zece ani de la sfinţirea Bisericii „Sfânta Parascheva” şi „Sfinții Timotei şi Mavra” din Slimnic, iar momentele înălțătoare au fost pregătite cu migală de către Parohia Ortodoxă Slimnic I și Primăria Comunei Slimnic, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Mediaș.

Nu știu cât de mare e, statistic vorbind, comunitatea ortodoxă din Slimnic. Dar cred că doar cei cu probleme de sănătate au lipsit (motivat) de la biserică, în după-amiaza însorită a acestui început de noiembrie. Copii și adulți, în costume populare autentice sau doar în straie de sărbătoare, au umplut până la refuz impresionantul lăcaș de cult, nu într-atât, însă, încât să nu aibă loc și emoțiile firești unui astfel demoment.

După Te Deum-ul oficiat de părintele Ioan Cojanu, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, alături de părintele Ovidiu Ioan Găban, protopopul Mediașului, și de părintele George Cosmin Piț, parohul bisericii-gazdă, toți cei prezenți au ieșit în curtea bisericii. Mai întâi, 100 de copii din Slimnic, purtând pe brațe un drapel tricolor de dimensiuni impresionante, ce urma să fie arborat, câteva minute mai târziu, pe catargul din curtea bisericii, în acordurile Imnului Național, cântat, la unison, de toți cei prezenți. Apoi, din nou, în biserică, părintele Piț a rostit un cuvânt de deschidere, precedând cele câteva învățături aduse în fața celor prezenți de părintele Ioan Cojanu. Învățături cât o întreagă lecție de românism.

„Mă întreb dacă, în timp, noi suntem cei care țin tricolorul – în mâini, la piept, în suflete – sau, de fapt, tricolorul e cel care ne ține, cu adevărat, pe noi?”, se întreba, retoric, părintele stareț de la Alba Iulia.

Cântece patriotice

„Din Țara Moților noi am venit”, ne-au spus, mai apoi, pruncii ce alcătuiesc Grupul Vocal „Dor zărăndean”, din satul Hărțăgani, comuna Băița, județul Hunedoara, coordonați de părintele paroh Valentin Crainic. S-a făcut liniște în biserică atunci când au început să cânte… Un cântec și încă unul, în ropote de aplauze. Care, de altfel, i-au și condus spre ieșire, la finalul scurtului, dar extrem de înălțătorului moment artistic.

La același nivel cu pruncii moților hunedoreni s-au ridicat și copiii din Alămor și Slimnic, care ne-au adus, cu emoție, înainte amintirea momentului de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, dar și câteva cântece specifice acestei părți a județului Sibiu. Toți pruncii care au susținut momente artistice au fost, cum spuneam, îmbrăcați în costume populare, pe care le purtau cu naturalețe și eleganță, ca și când asta ar face în fiecare zi.

Ștafeta au preluat-o, mai apoi, adulții din Grupul Vocal „Tezaur” al Parohiei Ortodoxe Slimnic I. Un cântec emoționant, o poveste tristă de război a umplut de lacrimi ochii celor prezenți. La fel cum s-a întâmplat și cu momentul în care părintele Piț i-a chemat pe toți orfanii de război, acum oameni în vârstă, pentru a le înmâna câte o diplomă și un buchet de flori, în semn de prețuire pentru greutățile cărora au fost nevoiți să le facă față, după ce tații nu li s-au mai întors de pe front.

Recitaluri corale

Corul preoților Protopopiatului Ortodox Român Sibiu și Corala „Ghe. Șoima” a Protopopiatului Ortodox Român Mediaș au încheiat seara, prin două recitaluri ce au adus celor prezenți și pricesne, și cântece patriotice, și ode sfinților români. Un fel de ”„ epetiție generală” a unui cor al preoților din Arhiepiscopia Sibiului, a cărui înființare e un vis mai vechi al părintelui protopop Ovidiu Ioan Găban, după cum singur mărturisea în cuvântul de încheiere a manifestărilor de la Slimnic. La fel ca și săptămâna trecută la Micăsasa, și la Slimnic, oamenii nu s-au clintit din scaune timp de trei ore, cât a durat întregul program.

Desfășurate în interiorul bisericii, manifestările au avut ținuta solemnă și simplitatea firească unei rugăciuni. Una mai altfel, când rostită, când cântată, când ascunsă îndărătul unei lacrimi, când topită în ropote de aplauze. Iar scurtele căderi de curent n-au făcut, parcă, altceva decât să puncteze momentele profunde ale serii, dovedind, o dată-n plus, că lumina din suflete, atunci când este, va avea întotdeauna o mai mare și mai concretă intensitate decât va putea avea vreodată orice invenție umană.

Zilele Culturii Ortodoxe este o manifestare inițiată la Mediaș, în anul 2016, de către Protopopiatul Ortodox Român Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul nostru” Mediaș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La inițiativa părintelui protopop Ovidiu Ioan Găban, începând cu acest an, manifestarea va fi găzduită de parohii din mediul rural de pe cuprinsul Protopopiatului Ortodox Român Mediaș. Anul acesta, manifestările au fost găzduite de parohiile ortodoxe din Micăsasa (28 octombrie) și din Slimnic(4 noiembrie).

Autor: Camelia Stârcescu