Zilele Șaguniene 2017: Episcopul Johann Schneider și prof. Martin Tamcke au primit titlul de „Doctor Honoris Causa”

1188

În cadrul Zilelor Șaguniene 2017, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc luni, 27 noiembrie, ceremonia de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” episcopului dr. Johann Schneider și profesorului Martin Tamcke de la Universitatea din Göttingen, Germania.

Ceremonia a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie, în prezența senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a reprezentanților Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă din cadrul universității sibiene, a episcopului evanghelic Reinhart Guib, a mai multor cadre didactice, preoți și studenți.

Primul titlu de Doctor Honoris Causa a fost oferit episcopului regional de Halle-Wittenberg din cadrul Bisericii Evanghelice din Germania Centrală, dr. Johann Schneider. Cuvântul „Laudatio” a fost citit de prof. univ. dr. Paul Brusanowski, care a subliniat activitatea academică, misionară și culturală a episcopului Johann Schneider, născut la Moșna, județul Sibiu și apropiat de mediul teologic sibian.

Diploma a fost înmânată de președintele senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Horațiu Rusu, iar cuvântul de recepție al episcopului Johann Schneider a evidențiat activitatea inegalabilă a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna în Transilvania.

Dialog și colaborare

Cuvântul „Laudatio” dedicat profesorului Martin Tamcke de la Universitatea din Göttingen, Germania, a fost citit de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie din Sibiu. Părintele decan a subliniat preocupările pe care profesorul Martin Tamcke le are pentru studiul istoriei și vieții Bisericii Ortodoxe și Bisericilor Orientale, precum și implicarea sa în sprijinirea creștinilor din Siria și țările provocate de conflicte militare, prin demersuri diplomatice și vizite împreună cu doctoranzii și studenții săi.

În cuvântul de recepție, prof. Martin Tamcke a prezentat situația grea a creștinilor din Siria și Turcia.

„Cei doi sunt vechi prieteni ai noștri, sunt profesori care au conferențiat de mai multe ori în facultatea noastră, au oferit mai multe burse studenților și doctoranzilor noștri și sunt foarte apropiați de Biserica noastră, de spiritualitatea și teologia românească. Eminența Sa, Episcopul Johann Schneider, plecat fiind din România, pentru că s-a născut în zona Mediașului, are o și mai mare afinitate față de cultura, spiritualitatea și neamul românesc lângă care a trăit și s-a ocupat în mod deosebit de lucrarea Sfântului Andrei Șaguna, făcându-l cunoscut în Occident pe marele ierarh. Profesorul Martin Tamcke este un sirolog de mare renume și de aceea mulți studenți și doctoranzi de-ai noștri i-au fost ucenici la Göttingen și în excursiile făcute în Orient”, ne-a spus părintele Nicolae Chifăr.

Zilele șaguniene 2017 vor continua în această perioadă cu alte manifestări culturale și spirituale, culminând cu sărbătoarea Sfântului Andrei Șaguna din 30 noiembrie, hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu.