Zilele Șaguniene 2019: Simpozion despre evenimentele din decembrie 1989 la Sibiu

638

Arhiepiscopia Sibiului a organizat marți, 3 decembrie, un simpozion despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu, la 30 de ani de la căderea comunismului din România. În cadrul evenimentului a fost lansat volumul „Să nu uităm! Mărturii și mărturisitori despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu”.

Simpozionul a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andei Șaguna” din Sibiu și a adus mărturii personale, dar și comunicări științifice despre evenimentele petrecute la Sibiu în ultima lună a anului 1989, când oamenii au ieșit în stradă pentru a cere libertate și democrație.

După intonarea imnului de stat al României, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a adus mărturii despre cum s-au trăit la Facultatea de Teologie din Sibiu și în mediul bisericesc acele evenimente cu sfârșit tragic pentru mulți români.

„Ne amintim de momentele petrecute aici, în curtea acestei facultăți, pe străzile Sibiului, prin spitalele Sibiului, după ce au început represaliile împotriva manifestanților în Piața Mare. Toate acestea nu sunt altceva decât niște semne că Dumnezeu și a întors fața spre noi. Au ieșit tinerii alături de revoluționarii noștri, cu pieptul în față, ca de fiecare dată atunci când tinerii au știut să se expună. Au îngenuncheat în fața Catedralei și au spus rugăciunea «Tatăl nostru». A fost atât de impresionat acel moment încât eu nu l-am uitat și nu-l voi uita niciodată (…) Armata Română ne-a ocrotit atunci, am avut o patrulă specială, pentru că în această aulă primisem ajutoare din străinătate, era plină sala până sus de daruri. Mitropolitul Antonie m-a pus responsabil, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și părintele profesor Nicolae Dura. Avem o teamă mare pentru că eram profesori și-mi dădeam seama ce înseamnă să gestionezi într-o vreme de război bunuri care aparțin poporului. Veneau mulți să ceară și am și astăzi registrele unde s-a scris ce și cât s-a dat fiecăruia. Am dat ajutoare tuturor necăjiților”, a subliniat ierarhul.

„Simțeam schimbarea”

O mărturie despre evenimentele din 1989 la Sibiu a adus și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul prof. univ. dr. Ghiță Bârsan.

„Întâmplarea a făcut ca pe 16 decembrie să fi fost în Timișoara și să aud acele strigăte cu un coleg: «Jos tiranul!», «Jos Ceaușescu!». Eram îmbrăcat militar, mergeam către un restaurant militar din Timișoara. Aveam 24 de ani și când am auzit acele cuvinte am decis să plecăm. În acea noapte am venit la Sibiu, dimineața am ajuns la Sibiu, iar seara s-a dat alertă generală în unitățile militare. Armata nu era pregătită pentru a interveni în situația în care a fost pusă. La unitatea de elicoptere la care eram am primit diverse ordine, printre care și unul pe care pe mine m-a îngrozit. Trebuia să detașăm câteva elicoptere cu o unitate și jumătate de foc către Caransebeș pentru a interveni pe Timișoara, eu știind și auzind ceva de acolo. Evident că lumea încerca să vorbească chiar și-n interiorul unităților militare. Ne adunam și discutam, simțeam schimbarea. Erau și unii care nu doreau această schimbare, pentru că-mi amintesc că un coleg de-al nostru a fugit din unitate și din parcarea unității a tras către noi ”, a spus generalul Ghiță Bârsan.

Despre căderea comunismului în Europa și în România, dar și despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu a vorbit decanul Facultății de Științe Socio-Umane din Sibiu, prof. univ. dr. Radu Sorin. De asemenea, revoluționarii Puiu Nicolae Fesan și pr. Nicolae Streza au adus mărturiile lor despre ceea ce s-a întâmplat la Sibiu în acea perioadă de sfârșit pentru regimul ceaușist.

În cadrul simpozionului a fost lansat volumul „Să nu uităm! Mărturii și mărturisitori despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu”, semnat de Neculae Tudosiu.

Corul Facultății de Teologie din Sibiu, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre și Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” al facultății sibiene au interpretat colinde.