Ziua Armatei, sărbătorită la Sibiu

618

Militarii din Sibiu au sărbătorit Ziua Armatei Române prin mai multe manifestări organizate miercuri, 25 octombrie. Militarii sibieni au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Primul eveniment din cadrul programului dedicat Zilei Armate a fost ceremonia din fața Cercului Militar din oraș, unde IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți eroii căzuți pe front pentru apărarea țării și poporului român. Alături de ierarh s-au aflat protopopul Sibiului, Ioan Coșa, preotul militar Florin Pavel și inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Tiberiu Kiss.

„Ziua Armatei este o zi de mare bucurie și pentru noi cei care facem parte din poporul acestei țări, cu atât mai mult pentru noi care suntem îmbrăcați în haina militară a preoției, fiind ostași ai lui Hristos. Ne-am rugat pentru cei care au plecat din lumea aceasta în calitate de eroi, dar și pentru cei care sunt astăzi în structurile militare și au nevoie de ocrotirea și binecuvântarea lui Dumnzeu, în așa fel încât pacea și liniștea să se mențină și activitatea lor să fie una de apărare, fără conflict militar. Transmitem celor care sunt astăzi sub arme, celor care slujesc patria, binecuvântarea lui Dumnezeu, dragostea și prețuirea noastră ”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

 La ceremonie au fost prezenți prefectul Sibiului, Adela-Maria Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, viceprimarul Corina Bokor, comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, ofițeri, militari, oficialități și oaspeți.

 În cadrul ceremoniei, oficialitățile prezente au transmis mesaje de felicitare militarilor sibieni cu ocazia acestei sărbători.

„Datorăm profund respect soldatului român care, animat de patriotism și sentimentul datoriei, a luptat cu toată ființa și puterea sa pentru apărarea țării și intereselor naționale cu prețul propriei vieți. Prestigiul Armatei Române a fost clădit în timp, cu multă muncă așa cum a dovedit-o și în ultimii ani prin îndeplinirea misiunilor  încredințate, fapt apreciat în mod deosebit de partenerii noștri internaționali”, a spus prefectul Adela-Maria Muntean.

„În toate timpurile, militarii români, cu jertfă și curaj și-au făcut datoria, au apărat țara, ne-au apărat pe noi, românii, pentru ca astăzi să fim mândri că suntem într-o țară liberă și că trăim între celealte popoare europene cu fruntea sus”, a spus vicepreședintele Marcel Luca.

„Noi cetățenii simpli apreciem prestanța, seriozitatea în pregătire, curajul cu care Armata Română este pregătită să intervină. Astăzi, de ziua Armatei le urăm «La mulți ani!» și îi felicităm pe militarii Garnizoanei Sibiu, dar și pe cadrele didactice și militare ale Academiei Forțelor Terestre pentru tot ceea ce reprezintă și pentru activitatea care face cinste orașului, dar și forțelor Armatei Române”, a spus viceprimarul Corina Bokor.

Recunoștință și apreciere

În cuvântul său, comandantul Garnizoanei Sibiu și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat militarilor români.

„Aduc mulțumirile noastre pentru prezența dumneavoastră aici și încă o dată mulțumirile noastre pentru că înțelegeți rolul armatei. Mulțumirile mele se îndreaptă și către militarii români aflați în țară sau în teatrele de operație, mulțumirile mele se îndreaptă spre toți militarii din Garnizoana Sibiu și în numele tuturor acestor militari pentru toți cetățenii din județul Sibiu am onoarea să vă salut și vă dorim mult succes în activitatea dumneavoastră”, a spus generalul Ghiță Bârsan.

La final au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor din fața Cercului militar, iar detașamentul de onoare a încheiat ceremonia cu o paradă militară.

Programul a continuat cu vernisajul Expoziției „Campaniile Armatei Române din anul 1917. Mărăști, Mărășești, Oituz” de la Biblioteca Județeană „ASTRA”, apoi cu o expoziție de tehnică militară în fața Cercului militar. De asemenea, manifestările cuprind și retragerea cu torțe de la cimitirul eroilor din Sibiu.