Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Sibiu

1221
Ziua Culturii nationale la Sibiu

Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu au fost marcate la Sibiu printr-un program religios şi cultural-artistic organizat la statuia poetului din Parcul Sub Arini. Comemorarea a fost organizată de Garnizoana Sibiu, Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, în parteneriat cu Asociaţiunea “ASTRA”, Universitatea “Lucian Blaga”, mai multe licee şi şcoli din oraş, dar şi cu instituţiile municipale şi judeţene. Au fost prezenţi la eveniment subprefectul Anca Şandru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Şovăială, viceprimarul Corina Bokor, comandantul Garnizoanei Sibiu şi rectorul academiei militare, generalul Ghiţă Bârsan, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, lect. univ.dr. Emanuel Tăvală, preşedintele Asociaţiunii “ASTRA”, prof. univ. dr. Dumitru Acu, ofiţeri, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Jandarmeriei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai altor organizaţii.

În debutul evenimentului, după intonarea imnului naţional, preotul militar Călin Sămârghiţan a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar mai apoi, prof. univ. dr. Dumitru Acu a vorbit celor prezenţi despre vizita poetului Mihai Eminescu la Sibiu şi alte localităţi ardelene, dar şi despre prietenia sa cu personalităţi din Transilvania.

“În acest an se împlinesc 150 de ani de când Mihai Eminescu a venit la Sibiu. În 1866, marele poet venea la Sibiu de la Cernăuţi, după ce profesorul său, Aron Pumnul a decedat, împlinindu-se pe 12 ianuarie şi 150 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui bărbat ardelean care l-a pregătit cumva pe marele poet în dragostea sa faţă de neam şi faţă de ardelenei. La sfârşitul anului şcolar, Mihai Eminescu pleca de la Gimnaziul din Cernăuţi, cu prietenii săi din zona Năsăudului şi ajungea până la Blaj. Auzind că în 27-28 august va avea loc la Alba-Iulia adunaera generală a Asociaţiunii <<ASTRA>>, se spune că a mers pe jos de la Blaj şi a participat la adunarea generală, unde l-a audiat pe Andrei Şaguna, care a devenit pentru el un model de important. A trecut prin Sibiu, a mers la familia Goga, de unde a mers în Ţara Românească. A revenit la Sibiu în 1868, cu trupa lui de teatru”

Versuri şi cântece

A doua parte a manifestării a fost dedicată versurilor marelui poet naţional. Mai întâi au recitat din poeziile lui Mihai Eminescu câţiva studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Jurnalism, Relaţii Publice, Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, grup coordonat de prof. univ. dr. Ioana Creţu, care a vorbit mai întâi despre activtiatea gazetărească a poetului Mihai Eminescu şi despre legăturile sale cu românii din Ardeal.

“Eminescu a fost un jurnalist nu foarte comod pentru cei din vremea respectivă, pentru că are multe articole vehemente împotriva dualismului austro-ungar, în virtutea căruia populaţia românească era total asuprită şi nedreptăţită. A scris articole ca <<Politica României de apropiere faţă de Imperiul Austro-Ungar>>, <<Politica guvernelor ungare faţă de naţionalităţi şi faţă de români>>, dar şi multe despre Biserica şi Şcoala românească. Poate că mulţi nu ştiu că Eminescu audia şi cursurile de drept de la Universitatea din Viena şi de aceea, cu o bună armătură ştiinţifică, a atacat bazele constituţionale ale dualismului asutro-ungar. Justiţia ungară i-a intentat un proces, despre care nu se ştie nimic şi ne întrebăm câţi jurnalişti de astăzi ar avea curaj să meargă atât de departe. Eminescu a fost conectat şi la toate evenimentele din Transilvania”

Au recitat versuri elevi ai Colegiului Naţional “Gheorghe Lazăr”, ai Colegiului Economic “George Bariţiu”, ai Colegiului Tehnic “Independenţa”, ai Liceului Teoretic “Constantin Noica” şi ai Şcolii Gimnaziale “Regina Maria”. Un moment artistic deosebit a fost oferit de un grup de actori de la Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu, poeziile marelui Eminescu fiind recitate într-o manieră aparte.

Studenţii Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” au încântat la final audienţa cu o interpretare emoţionantă a cântecelor “Sara pe deal” şi “Pe lângă plopii fără soţ”, pe versurile poeziilor omonime din opera lui Mihai Eminescu. Studenţii militari au fost acompaniaţi de fanfara militară a Garnizoanei Sibiu.