Ziua Naţională a României, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Sibiu

939

Mulţimi de credincioşi au participat duminică, 1 decembrie, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu, prilej de a se ruga şi a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile oferite poporului român în cei 101 ani trecuţi de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, ziua în care s-a împlinit visul măreţ al românilor din cele trei provincii istorice de a se uni într-o singură ţară. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii Catedralei mitropolitane.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Credinţa şi dragostea de ţară

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. prof. dr. Dorin Zosim Oancea, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică, a Pildei talanţilor.

„Este Duminica aceasta a talanţilor în care aflăm că Dumnezeu alcătuieşte neamurile cu daruri diferite pentru unii şi pentru alţii. Este Duminica talanţilor aşezată totdeauna oarecum în centrul postului de pregătire pentru Naşterea Domnului pentru ca să ne aducă minte neîncetat că lucrarea creatoare a lui Dumnezeu niciodată nu s-a sfârşit. Lucrarea creatoare a lui Dumnezeu nu este un cuvânt pe care să-L privim aşa, de departe, ci este un cuvînt pe care să-l privim uitându-ne la noi înşine”, a subliniat părintele profesor.

După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Te Deum cu ocazia Zilei Naţionale a României. La final, Părintele Mitropolit a vorbit despre importanţa acestei zile pentru fiecare român în parte.

„Ne-am amintit de faptele eroice al celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, ale celor care au fost în lagăre şi-n închisori, ale celor care au mărturisit credinţa ortodoxă pentru ca s-o apere. Pentru toţi aceştia ne-am rugat lui Dumnezeu şi se cuvine ca momentul acesta de bucurie, de sărbătoare naţională, să fie pentru noi un temei puternic al înţelegerii identităţii noastre, atât spirituale cât şi sociale. Trăim vremuri noi, dar de multe ori nu prea sunt înnoitoare, ci din contră se diminuează valoarea pe care o are Patria, în înţelesul ei spiritual, nu doar cel geografic. Sunt două daruri pe care Dumnezeu ni le-a dat, doi talanţi puternici: credinţa în Dumnezeu şi iubirea, cu valenţa ei dublă, faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Aici se adaugă şi iubirea faţă de ţara în care ne-am născut. A rânduit Dumnzeue să ne naştem într-o ţară! Iată în ce constă identitatea noastră!”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea s-a încheiat cu intonarea imnului naţional şi a cântecelor patriotice pregătite de corala Catedralei mitropolitane din Sibiu pentru această zi deosebit de importantă pentru românii de pretutindeni.