Ziua Națională sărbătorită la Brașov

1281

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Brașov printr-o serie de manifestări publice prin care s-a comemorat momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Începând cu ora 10:00, pe Bulevardul Eroilor a avut loc o impresionantă paradă militară la care au participat militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa” din Brașov, alături de reprezentanți ai Jandarmeriei Brașov și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Ţara Bârsei” al Judeţului Braşov. La eveniment au participat ofialitățile locale: prefectul județului Brașov Ciprian Băncilă, Adrian Veștea – președintele Consiliului Județean, George Scripcaru – primarul municipiului Brașov, dar și reprezentanți ai altor instituții. Un sobor de preoți militari condus de Părintele Gheorghe Dănuț Benga – protopopul Brașovului a oficiat slujba de Te Deum. După rostirea mesajelor din partea autorităților, brașovenii au fost așteptați în Piața Sfatului pentru a se prinde în Hora Unirii, urmată de un scurt spectacol folcloric, care a continuat apoi la Centrul Cultural Reduta.

Începând ora 12.00, în Piaţa Unirii, a fost săvârșit un Te Deum dedicat Zilei Naționale de către un sobor de preoți din Șcheii Brașovului, urmat de un cuvânt de binecuvântare al părintelui protopop Gheorghe Dănuț Benga, care a trasmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și de un discurs istoric rostit de părintele profesor Dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești din Brașov, prin care a subliniat importanța zilei de 1 Decembrie, dar și rolul brașovenilor în desăvârșirea unității naționale a românilor. Au fost rostite discursuri din partea autorităților și din partea Uniunii Junilor, după care a urmat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor Desrobitori de Neam din Piața Unirii. De la ora 13.00, pe scena din Piața Unirii a avut loc un spectacol folcloric, care a fost deschis în mod tradițional prin jucarea vechii hore a junilor.

La ora 12.02 în Gara Brașov a sosit Trenul Regal, care a staționat 22 de minute, timp în care a putut fi vizitat.

Autor: pr. Costin Butnar