Ziua Națională sărbătorită la Sibiu

3033

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Sibiu prin mai multe manifestări prin care a fost evocat momentul de la 1 decembrie 1918, când s-a născut România Mare.

Prima manifestare a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Sibiu unde a avut loc o ședință festivă la care au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, prefectul Cristian Roman, președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, primarul Astrid Fodor, comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, primari din localitățile județului, precum și numeroși alți oaspeți. După intonarea imnului national, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de mulțumire, iar la final a vorbit despre însemnătatea zilei nationale.

„Trebuie să fim conștienți că este un dar de la Dumnezeu că ne-am născut în aceste locuri și trebuie să le prețuim. Dacă există o istorie care stă în spate, trebuie să privim și spre viitor. Dacă uneori suntem sceptici și există o autosuficiență în noi, totuși nu trebuie să fim pesimiști pentru viitorul urmașilor noștri”, a spus ierarhul.

Directorul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu, Dan Nanu a vorbit despre momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În cadrul ședinței, medicul Coriolan Brad a fost declarant cetățean de onoare al județului Sibiu.

Memoria eroilor neamului

Manifestările au continuat în fața clădirii unde a funcționat Consiliul Dirigent al Transilvaniei. Aici, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat un parastas pentru toți eroii neamului, iar oficialitățile au transmis mesaje cu ocazia Zilei Naționale. De asemenea, despre momentul unirii tuturor românilor a vorbit decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Radu. A urmat ceremonia depunerii de coroane de flori din partea oficialităților, organizațiilor de cinstire a eroilor, partidelor politice și altor personalități sibiene.

Ceremonia s-a încheiat cu parade militară a gărzii de onoare.