Ziua Pompierilor sărbătorită la Sibiu

731

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” (ISU) al Județului Sibiu a organizat joi, 13 septembrie, o festivitate în Piața Mare din oraș pentru a marca Ziua Pompierilor. Ofițerii și pompierii sibieni au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Ierarhul a oficiat o slujbă de mulțumire și de binecuvântare a pompierilor din județul Sibiu, împreună cu protopopul de Sibiu, Ioan Coșa și părintele Constantin Necula, iar la final le-a adresat un cuvânt de mulțumire și de felicitare.

„Ne exprimăm prețuirea noastră deosebită pentru faptul că sunteți în slujba neamului, în slujba poporului, în slujba fiecărui cetățean, în slujba familiei, în slujba instituțiilor, în slujba societății în care noi viețuim. Gândul nostru este de a vă ajuta pentru a salva viețile și bunurile oamenilor. Vă binecuvântăm, vă urăm sănătate, ani binecuvântați și mai ales să aveți ocrotirea lui Dumnezeu în toate misiunile pe care le aveți. Să dea Dumnezeu să fie cât mai puține, dar să fie toate cu folos și cu intervenție reușită de fiecare dată”, a spus ierarhul.

Curaj și spirit de sacrificiu

În cuvântul rostit la acest ceas aniversar, inspectorul-șef al  ISU Sibiu, colonelul Laurențiu-Cosmin Balcu, a subliniat eforturile depuse de pompierii sibieni în misiunile lor, devotamentul și dăruirea acestora.

„Ziua de 13 septembrie a rămas în conștiința neamului românesc ca o pagină importantă de curaj și sacrificiu. Acum 170 de ani, în Bătălia din Dealul Spirii, bravii ostași pompieri din București, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, s-au opus trupelor otomane venite să înfrunte mișcarea revoluționară de la 1848 într-o luptă dusă până la sacrificiu. Curajul și spiritul de sacrificiu al pompierilor au continuat peste timp, acestea fiind reînsuflețite în principalele momente ale istoriei naționale”, a spus colonelul Laurențiu-Cosmin Balcu.

La manifestare au fost prezente numeroase autorități locale și județene, amintindu-i aici pe subprefectul județului Sibiu, Horațiu Marin, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, viceprimarul Corina Bokor. Oficialitățile au transmis mesaje de felicitare, iar mai apoi a avut loc o ceremonie de ridicare în grad a unor ofițeri merituoși. De asemenea, au fost premiați pompierii din județul Sibiu care au obținut rezultate remarcabile la competițiile sportive naționale, precum și organizațiile voluntare pentru prevenirea și intervenția în situații de urgență, alături de elevi și profesori de la școli sibiene. A fost oferit și premiul „Pompierul Anului”, iar la final a avut loc o paradă a pompierilor prezenți.